Saako jo fiilistellä syksyä? Saahan? Kuten jo viime postauksessa taisin mainita, tykkään syksystä ihan hulluna. Olen jo siirtynyt nukkumaan villasukat jalassa eli voidaan jo virallisesti puhua syksyn alkaneen. Tästä lähtien kävelen ympäriinsä täysin villalla vuorattuna. Villasukat, villapaita, villahuivi, villasäärystimet, villahousut… Viimeinen oli vitsi, mutta you get the point!

Mikä sopisikaan villasukkien ja teemukin kanssa kuin lämpöinen omena-kaurapaistos? Lämmittää paitsi ihan fyysisesti, myös henkisesti muistojen tasolla: Mä ainakin muistan, kuinka syksyisin tehtiin oman pihan ompuista omena-kaurapaistosta. Omenat olivat pehmeäksi kaneliseksi muhjuksi hautuneita, kaurainen kuori rouskui kivasti suussa. Kaiken kruunasi vaniljakastike tai vaniljavaahto!

DSC_2518-01_1503829243774

Jos yhtään tunnet mun reseptipäätä, tiedät varmasti, että klassikkoonkin on pakko lisätä oma twisti tai pari. Sokerin sijaan tässä reseptissä onkin siis käytetty makeuden tuojana kypsää banaania. Banaanilla on myös se hauska ominaisuus, että kun sitä lisää leivonnaisiin, voi käyttää hieman vähemmän rasvaa. Kuoresta ei tällä tavalla tule ihan niin rapea eikä makea, mutta just sopivan sitkeä ja täydellinen arki-iltapalaksi.

Kauraseokseen tulevan rasvan saat nyt valita ihan itse: Minä käytin rypsiöljyä. Määrä on niin pieni, että se voisi teoriassa olla mitä tahansa rasvaa. Kokonaisuus ratkaisee, eikä rasvasodalle ole mielestäni tarvetta! Sen verran kannattaa kuitenkin huomioida, että jos valitset öljyn, lisää kauraseokseen ripaus suolaa. Voissa ja margariinissa suolaa onkin valmiina. Se korostaa kivasti banaanin makeutta ja tasapainottaa siten makumaailmaa hieman.

DSC_2520-01_1503829243647

Yleensä paras hetki herkuttelussa on se, kun ottaa sen ekan palasen. Tuoksuttelee, fiilistelee ja lopulta kippaa lusikallisen suuhunsa. Sen jälkeen maku pikkuhiljaa laimenee ja lopulta ei enää tee mieli sitä samaa herkkua. Tämän omena-kaurapaistoksen kohdalla tosin homma taisi mennä toisin päin: Mitä enemmän söi, sitä paremmalta se maistui. Päädyin ehkä santsikierrokselle ja saatoin syödä puolet koko satsista. Varoitan siis jo etukäteen, tämä on vaarallisen hyvää!

Eiköhän siis valmistauduta omppusesonkiin ja syksyyn tällä ihanan simppelillä ja nostalgisella herkulla? Jos aloitat nyt valmistelun niin alle tunnin päästä sulla on tätä herkkua nenän edessä!

DSC_2523-01_1503829243472

Omena-kaurapaistos
(4-6 annosta)

4 omenaa
1tl kanelia
2 keskikokoista banaania
2,5dl kaurahiutaleita
1-2rkl öljyä, voita tai margariinia
(ripaus suolaa)

Pilko omenat sopiviksi kuutioiksi (your choice).
Ripottele päälle kaneli ja kääntele sekaisin.
Muussaa banaanit haarukalla,
sekoita joukkoon kaurahiutaleet ja valitsemasi rasva.
Tarkista koostumus: Kauramössön tulee olla riittävän paksua,
jotta kuoresta tulee rapea. Lisää tarvittassa vielä ropsaus kaurahiutaleita.
Paista 175-asteisessa uunissa noin 35min.
Jos haluat pinnasta rapeamman, pidä viimeiset 5-10min kiertoilmalla.

Nauti esimerkiksi soijamaidon kanssa syksyä fiilistellen.
Mieluiten peiton alla, kynttilöiden valossa.

DSC_2526-01_1503829243123

Mikä on sun lemppariasia syksyssä? 🙂 Kerro hei ihmeessä, jos päädyit kokeilemaan tätä omena-kaurapaistosta!

Advertisements